Næste udsendelse: 14:52 Vejret i aften

TV i dag

  • 14:10Sporvognene i Østermarie 3. del (G)I snart fem år har en håndfuld frivillige i Østermarie arbejdet på at restaurere fire gamle sporvogne. Det kræver både håndelag, opfindsomhed og detektivarbejde. Og nu er 2 af de godt 100 år gamle sporvogne ved at være færdige.
  • 14:52Vejret i aften
  • 14:55Tilbageblik - Travbanen (G)Siden 1960 er der kørt travløb i Almindingen. TV 2/Bornholm lavede de første historier fra Danmarks mindste travbane 30 år senere og har siden været på mange besøg på banen. Genoplev glimt fra årene, der er gået, i Tilbageblik
  • 15:20Perspektiv (G)I årevis har en lille flok bornholmere arbejdet for en tunnel til Sverige. Det glade vanvid, tænker mange måske. Men er tanken om en fast forbindelse til Bornholm så tosset, som den umiddelbart lyder?
  • 16:00Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Mit Bornholm - Morten Top (G)Naturmanden Morten Top viser sit yndlingssted på Bornholm frem.
  • 17:15Blink (G)I denne udgave af Blink møder vi Benjamin Lund. Den bornholmske fodboldspiller nyder tilværelsen i Vendsyssel FF, men den første fuldtidskontrakt er ikke blevet serveret på et sølvfad.
  • 17:30Spis din Ø 3:8 (G)Bornholm har de senere år set et opsving af lokale fødevareproducenter. I Spis din Ø besøger vi producenterne, fortæller deres historie og laver mad af deres råvarer. Mad man nemt kan lave derhjemme. Maden bliver tilberedt ude i den bornholmske natur, hvor vi får besøg af en gæst, der fortæller historier fra området.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05EKKO - kavalkade (G)
  • 19:05Kofoeds Naturperler - Kobbeådalen (G)Kofoeds naturperler Følg med Jens Kofoed, når han viser skjulte naturperler på turen op gennem Kobbeådalen til Stavehøl vandfaldet
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:39Vejret i morgen (G)
  • 19:40Mellem os i SommerlandetMellem os i Sommerlandet tager i dag ud i den bornholmske natur. Vi skal både på urtejagt ved Melsted og på rundtur til nogle af Døndalens ukendte perler.
  • 20:25Værft med vokseværk (G)Værftet i Nexø har haft vokseværk fra en beskeden kristen skaterhal i 1999 til et stort alsidigt samlingsted i dag med godt 12.000 besøgende om året. Og det er stadig baseret på et kristent grundlag.
  • 20:52Vejret i morgen (G)
  • 20:55Bornholm knokler - Gedebonde (G)Lykkelunds Gedemejeri starter tidligt. Næsten for tidligt, vil nogen sige. Vi er taget på landet for at prøve, hvordan livet som gedebonde er, når man også selv laver ost.
  • 21:25Danmark i kold krig - I trøjen 1:8 (G)I 1. afsnit af Danmark i kold krig skal vi møde to tidligere værnepligtige på Sjælsmark Kaserne i Nordsjælland, og vi skal høre, hvordan militærnægtere skulle gøre tjeneste langt ude i en skov i Jylland. Vi skal også en tur til Næstved, når byens tidligere borgmester genser den kaserne, hvor han aftjente sin værnepligt i civilforsvaret.
  • 22:0019.30Nyheder (G)
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10Mellem os i Sommerlandet (G)Mellem os i Sommerlandet tager i dag ud i den bornholmske natur. Vi skal både på urtejagt ved Melsted og på rundtur til nogle af Døndalens ukendte perler.
  • 22:55Værft med vokseværk (G)Værftet i Nexø har haft vokseværk fra en beskeden kristen skaterhal i 1999 til et stort alsidigt samlingsted i dag med godt 12.000 besøgende om året. Og det er stadig baseret på et kristent grundlag.
  • 23:25Bornholm knokler - Gedebonde (G)Lykkelunds Gedemejeri starter tidligt. Næsten for tidligt, vil nogen sige. Vi er taget på landet for at prøve, hvordan livet som gedebonde er, når man også selv laver ost.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:10Mellem os i Sommerlandet (G)Mellem os i Sommerlandet tager i dag ud i den bornholmske natur. Vi skal både på urtejagt ved Melsted og på rundtur til nogle af Døndalens ukendte perler.
  • 00:55Værft med vokseværk (G)Værftet i Nexø har haft vokseværk fra en beskeden kristen skaterhal i 1999 til et stort alsidigt samlingsted i dag med godt 12.000 besøgende om året. Og det er stadig baseret på et kristent grundlag.
  • 01:20Bornholm knokler - Gedebonde (G)Lykkelunds Gedemejeri starter tidligt. Næsten for tidligt, vil nogen sige. Vi er taget på landet for at prøve, hvordan livet som gedebonde er, når man også selv laver ost.
  • 02:00Nationalpark Thy (45:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 02:30Månedens foredrag - Poul Grooss (G)Poul Grooss om krigen i Østersøen.
  • 03:30Guld fra gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Aalborg, Marstal, Thyborøn, Rønne, Horsens, Esbjerg og Holbæk.
  • 04:00Flere sider af Kim Fogh (G)Journalist og coach Kim Fogh fortæller om bogen og metoden "Meetback".
  • 04:30Vild Med Dyr (G)Selv om det vrimler med signalkrebs i de danske åer og vandløb hører de faktisk ikke til i den danske natur. Men for vaskebjørnene i Aqua er de en sand delikatesse. Så i dag må Anna Louise give et nap med når der skal deles indfangede godbidder ud.
  • 05:00Stafetten - Helle Munk Ravnborg (G)Helle Munk Ravnborg er lige flyttet til Bornholm. Hun arbejder som udviklingsforsker og har sammen med sin mand et kafferisteri i Østerlars. Kaffen er fra deres egen gård i Nicaragua.

Få sunde leveår med fisk i stedet for kød

Især midaldrende mænd bør skrue ned for kødet og op for fisk. Måltidskasser kan hjælpe på vej til mere fisk.
Fisk indeholder fedtsyrer, selen, jod og D-vitamin.

Det er godt for kroppen, og derfor er gevinsten stor, hvis alle fulgte det officielle kostråd om at spise 350 gram fisk om ugen.

Beregninger foretaget af DTU Fødevareinstituttet viser, at den danske befolkning samlet kan vinde op mod 7000 sunde leveår årligt, hvis alle voksne spiser den anbefalede mængde fisk og samtidig skærer ned på kødet.

Blandt andet kan cirka 170 dødsfald af hjerte-kar-sygdomme hvert år undgås, siger Sofie Theresa Thomsen, der står bag beregningerne i et ph.d.-studie.

- Fisk - især de fede som makrel og sild - sikrer omega-3 fedtsyrer. De kan forebygge det, vi kalder koronære hjertesygdomme, som er en blodprop i de blodårer, der er omkring hjertet, siger hun.

Kostomlægningen vil være gavnlig for begge køn og alle aldersgrupper.

Men særligt kan det gavne mænd over 50 år at bytte noget af det røde kød ud med fisk. Det skyldes, at de har en højere risiko end andre for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Også kvinder i den fødedygtige alder bør lytte til anbefalingen. Fiskens egenskaber gavner ikke bare dem selv i graviditeten, men også fostrets udvikling. Det tæller også med i forskernes samlede regnskab.

Men det er vigtigt at holde igen med tun, for den kan have en høj koncentration af kviksølv. Beregningerne viser ligefrem et markant sundhedstab, hvis gravide kun vælger tun.

Det skyldes, at for meget kviksølv kan skade det ufødte barns hjerneudvikling.

Tidligere undersøgelser har vist, at kun ti procent af den voksne befolkning og fem procent af børnene efterlever kostrådet om at spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram bør komme fra fed fisk.

Men ifølge Sisse Fagt, der er seniorrådgiver i DTU Fødevareinstituttet, går det den rigtige vej - omend det sker i et langsomt tempo.

- I vores seneste undersøgelse er der lidt mere fisk i gennemsnitsdanskerens kost end tidligere. Men det er stadig for lidt i forhold til anbefalingen. For voksne er det, hvad der svarer til en halv fiskefrikadelle om dagen.

Når så få sætter fisk på middagsbordet, så forklares det ofte med besværet med "benene" og usikkerhed om tilberedningen. Her kan trenden med måltidskasser og færdigretter være det, der skal til, vurderer Sisse Fagt.

- Færdiglavet mad er blevet sundere, og kan indeholde fisk, som her bare skal lunes. Det kan give indtaget af fisk et boost, siger Sisse Fagt.


FAKTA:

* Forskere på DTU Fødevareinstituttet har udregnet de samlede helbredseffekter ved at erstatte rødt og forarbejdet kød med fisk.

* Befolkningen kan som helhed vinde op mod 7000 sunde leveår årligt, hvis alle voksne spiser 350 gram fisk om ugen og samtidig spiser mindre kød.

* Mest sunde er fede fisk som sild og makrel eller en blanding af fede og magre fisk som rødspætte og sej.

Det viser studiet også:

* Andelen af voksne med D-vitaminmangel kan nedsættes markant, hvis de udskifter det røde og forarbejdede kød med en blanding af fede og magre fisk.

* Andelen af voksne med jernmangel vil ikke stige på trods af det lavere kødindtag.


Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Aktuelle programmer på Play