Næste udsendelse: 19:00 Helt i fisk - Dinosaurfisken (G)

TV i dag

  • 10:15FV19 - Valgfolkemøde hos TV2 i Odense
  • 19:00Helt i fisk - Dinosaurfisken (G)I dette program tager vi igen i put'n'take, men denne gang for at prøve at få en fisk fra tiden med dinosaurer på krogen. Den flotte stør er målet, men den er ikke helt med på idéen, for stør er en ganske forsigtig fisk, som gerne spytter agn og krog ud igen.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:45Næste uges tv
  • 19:49Vejret i morgen
  • 19:50Sportsaften
  • 20:10Mellem os - ugens udvalgte
  • 20:40I lære som mountainbiker (G)Hvorfor har mountainbikes affjedring over det hele? Hvad er det, så mange bliver bidt af ved sporten? Og hvordan lærer man det? Dèt og meget mere forsøger Ditte Faber Hjortnæs at få svar på, når hun går i lære som mountainbiker.
  • 21:08Vejret i morgen (G)
  • 21:10Nationalpark Thy (18:52)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 21:40Kronprinsen på Bornholm før Royal Run (G)
  • 22:0019.30Nyheder (G)
  • 22:15Næste uges tv (G)
  • 22:19Vejret i morgen (G)
  • 22:20Sportsaften (G)
  • 22:40Mellem os (G)
  • 23:10I lære som mountainbiker (G)Hvorfor har mountainbikes affjedring over det hele? Hvad er det, så mange bliver bidt af ved sporten? Og hvordan lærer man det? Dèt og meget mere forsøger Ditte Faber Hjortnæs at få svar på, når hun går i lære som mountainbiker.
  • 23:40Kronprinsen på Bornholm før Royal Run (G)
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Næste uges tv (G)
  • 00:20Sportsaften (G)
  • 00:40Mellem os fra tirsdag (G)Keramikeren Agnethe Schmidt Bigum har den seneste tid vist sin kunnen i TV2-programmet "Keramikkamp". Hun lægger vejen forbi Mellem Os. Vi får også besøg af kunstneren Peter Frimand, der lavet en skulptur, som trækker tråde til farfarens arbejde i Klippeløkken Granitbrud.
  • 01:05Mellem os fra onsdag (G)"Flugten fra Bornholm 1944" er netop genudgivet. Bogen handler om et amerikansk bombefly, som efter kamp over Berlin må nødlande ved Sose, hvorefter besætningen hjælpes af gode bornholmere. Mød bogens forfatter Erik Dyreborg Livoni.
  • 01:35Mellem os fra torsdag (G)Vi skal stemme til Europaparlamentsvalget den 26. maj, og derfor har Mellem Os haft flere af de lokale kandidater i studiet. I aften er det så Kenny Olsen fra Liberal Alliances tur. Du kan også møde Olivia og Amanda, der underviser i salsa i Nexø.
  • 02:05FV19 - Valgdebat: Trafik, turister og tilflyttere (G)
  • 03:25FV19 - De unges valg på Campus (G)
  • 05:10Kronprinsen på Bornholm før Royal Run (G)

Få sunde leveår med fisk i stedet for kød

Især midaldrende mænd bør skrue ned for kødet og op for fisk. Måltidskasser kan hjælpe på vej til mere fisk.
Fisk indeholder fedtsyrer, selen, jod og D-vitamin.

Det er godt for kroppen, og derfor er gevinsten stor, hvis alle fulgte det officielle kostråd om at spise 350 gram fisk om ugen.

Beregninger foretaget af DTU Fødevareinstituttet viser, at den danske befolkning samlet kan vinde op mod 7000 sunde leveår årligt, hvis alle voksne spiser den anbefalede mængde fisk og samtidig skærer ned på kødet.

Blandt andet kan cirka 170 dødsfald af hjerte-kar-sygdomme hvert år undgås, siger Sofie Theresa Thomsen, der står bag beregningerne i et ph.d.-studie.

- Fisk - især de fede som makrel og sild - sikrer omega-3 fedtsyrer. De kan forebygge det, vi kalder koronære hjertesygdomme, som er en blodprop i de blodårer, der er omkring hjertet, siger hun.

Kostomlægningen vil være gavnlig for begge køn og alle aldersgrupper.

Men særligt kan det gavne mænd over 50 år at bytte noget af det røde kød ud med fisk. Det skyldes, at de har en højere risiko end andre for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Også kvinder i den fødedygtige alder bør lytte til anbefalingen. Fiskens egenskaber gavner ikke bare dem selv i graviditeten, men også fostrets udvikling. Det tæller også med i forskernes samlede regnskab.

Men det er vigtigt at holde igen med tun, for den kan have en høj koncentration af kviksølv. Beregningerne viser ligefrem et markant sundhedstab, hvis gravide kun vælger tun.

Det skyldes, at for meget kviksølv kan skade det ufødte barns hjerneudvikling.

Tidligere undersøgelser har vist, at kun ti procent af den voksne befolkning og fem procent af børnene efterlever kostrådet om at spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram bør komme fra fed fisk.

Men ifølge Sisse Fagt, der er seniorrådgiver i DTU Fødevareinstituttet, går det den rigtige vej - omend det sker i et langsomt tempo.

- I vores seneste undersøgelse er der lidt mere fisk i gennemsnitsdanskerens kost end tidligere. Men det er stadig for lidt i forhold til anbefalingen. For voksne er det, hvad der svarer til en halv fiskefrikadelle om dagen.

Når så få sætter fisk på middagsbordet, så forklares det ofte med besværet med "benene" og usikkerhed om tilberedningen. Her kan trenden med måltidskasser og færdigretter være det, der skal til, vurderer Sisse Fagt.

- Færdiglavet mad er blevet sundere, og kan indeholde fisk, som her bare skal lunes. Det kan give indtaget af fisk et boost, siger Sisse Fagt.


FAKTA:

* Forskere på DTU Fødevareinstituttet har udregnet de samlede helbredseffekter ved at erstatte rødt og forarbejdet kød med fisk.

* Befolkningen kan som helhed vinde op mod 7000 sunde leveår årligt, hvis alle voksne spiser 350 gram fisk om ugen og samtidig spiser mindre kød.

* Mest sunde er fede fisk som sild og makrel eller en blanding af fede og magre fisk som rødspætte og sej.

Det viser studiet også:

* Andelen af voksne med D-vitaminmangel kan nedsættes markant, hvis de udskifter det røde og forarbejdede kød med en blanding af fede og magre fisk.

* Andelen af voksne med jernmangel vil ikke stige på trods af det lavere kødindtag.


Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Aktuelle programmer på Play