Det vådeste efterår, ubevægelige unge og hjælp til børn og demente. Det er et par af historierne i dette hurtige nyhedsoverblik fra Ritzau.
Vi starter vådt: Flere skybrud, timevis af silende regn, oversvømmede marker og gader har været karakteristisk for dette efterår.
Natten til fredag har efteråret 2019 nået rekorden som det vådeste efterår nogensinde, siden Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) begyndte at måle i 1874.
Det er rekorden fra 1967 på 327 millimeter i løbet af september, oktober og november, der natten til fredag blev overgået.
- Vi slår rekorden, fordi september og oktober har været rigtig våde. Vi kom ind i november med 260 millimeter nedbør, så på trods af et almindeligt niveau af nedbør i november, er det nok til at slå rekorden.
- Men det er ikke hver dag, vi ser sådan en rekord - det er specielt, Mikael Scharling, der er klimatolog i DMI.
--------------
Og så skal vi fra regnvejr til dovne unge, hvor et stuie viser, at otte af ti unge danskere bevæger sig ikke nok
84,5 procent af Danmarks unge mellem 11 og 15 år bevæger sig mindre end den ene time om dagen, som Verdenssundhedsorganisation, WHO, anbefaler.
Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, som er blevet præsenteret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Child and Adolescent Health.
Det skriver Videnskab.dk.
Rapporten konkluderer videre, at det ikke kun er et dansk, men et globalt problem. På verdensplan er 81 procent af alle børn og unge mellem 11 og 17 år ikke fysisk aktive nok i løbet af dagen.
Rapporten viser også, at piger bevæger sig mindre end drenge.
Med fysisk aktivitet menes der leg, sport, arbejde i hjemmet, gå eller cykle til skole og lignende. I alt 1,6 millioner unge har deltaget i undersøgelsen
--------------
Fra et globale inaktive unge, skal vi til en ny politisk aftale, der sikrer hjælp til børn og demente.
Et bredt politisk flertal er blevet enige om, hvordan en reserve på 849 millioner kroner skal fordeles til indsatser på social-, sundheds og arbejdsområdet.
Det betyder blandt andet, at partierne - om omfatter alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige - er blevet enige om at afsætte 80 millioner kroner over de næste fire år til at hjælpe børn i Grønland, som er udsat for overgreb.
Men den absolut tungeste post i den nye aftale er dog til opfølgning på demenshandlingsplanen, hvor der afsættes 244 millioner kroner.
Socialreserven er en afløser for den nedlagte satspulje, som et flertal i Folketinget besluttede at sløjfe sidste år.
--------------
Og så er der knas med arbejdskraften og der fremsættes nu 20 forslag, der skal få seniorer til at blive i job.
Der er et stort potentiale for det danske samfund, hvis seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet og venter med at gå på pension.
Den politisk nedsatte Seniortænketanken har torsdag afleveret 20 anbefalinger til S-regeringen for at få flere seniorer til at arbejde længere.
Anbefalingerne går blandt andet ud på, at der skal være et partnerskab mellem regeringen og centrale aktører på arbejdsmarkedet.
Seniorer over folkepensionsalderen skal have mere hjælp med jobsøgningen, og ledere og jobcentre skal have mere fokus på, hvordan de kan fastholde seniorer i job i stedet for at gå på pension.
Desuden skal pensionsselskaber rådgive mere om muligheden for at arbejde længere, og de samme selskaber bør tilbyde mere fleksible muligheder for delpension.
--------------
Og fra seniorer til fangeflygt, hvor de to mænd, der blev anholdt for at hjælpe til en bandeleders flugt, nægter at have hjulpet med fangeflugten.
En 25-årig mand, der er sigtet for at hjælpe med den dramatiske fangeflugt i Slagelse tirsdag, er blevet varetægtsfængslet i fire uger.
Det besluttede dommeren ved Retten i Næstved, hvor to mænd torsdag blev fremstillet i grundlovsforhør.
Den anden sigtede, en 20-årig mand, fik opretholdt sin anholdelse i tre døgn.
De to mænd nægter sig skyldig i sigtelserne, men den 20-årige ville i modsætning til den 25-årige gerne forklare sig. Det skete dog for lukkede døre.
Tidligere torsdag blev en tredje mand varetægtsfængslet i fire uger in absentia - altså uden at være til stede. Det er formentlig en mand, som tysk politi har anholdt i Hamburg.
Den befriede fange, Hemin Dilshad Saleh, er fortsat på fri fod.
--------------
Så skal vi fra fangeflugt til en grundskyld, der er steget med 750 millioner.
De danske boligejere har i år betalt mere i grundskyld, end de skulle sidste år.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik har boligejerne betalt 17,24 milliarder kroner i 2019, og det er 750 millioner kroner eller 4,5 procent mere end året før.
Grundskylden er en skat, som pålægges en grundejer af kommunen. Skatten er beregnet ud fra den offentlige vurdering af grundværdien.
- Grundskylden stiger, fordi de afgiftspligtige grundværdier stiger, og samtidig er grundskyldpromillerne i nogle kommuner øget i 2019.
- Det betyder højere grundskyld til boligejerne, forklarer boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit i en skriftlig kommentar.
--------------
Og til sidst skal vi fra grundskyld til landmænd, der snart må slagte dyr på gården.
Svin, kvæg, får og andre dyr kan snart blive slagtet på landmændenes egen gård fremfor på et slagteri.
Det har fødevareminister Mogens Jensen (S) besluttet.
- Der har været et ønske fra en lang række landmænd om, at de kan foretage slagtning hos sig selv.
- Derfor skal det her sikre, at de landmænd, der ønsker at slagte hos sig selv, kan gøre det på en ordentlig måde, siger han.
Den nye ordning, der vil være klar i begyndelsen af det nye år, kaldes gårdslagtning og kommer efter stor efterspørgsel fra landmændene.
Ordningen kræver dog, at det er en slagter, der udfører slagtningen, fordi fødevaresikkerheden skal være i orden.