Næste udsendelse:

TV i dag

  • 23:35Silles Hus - dekorativ brændestabel (G)Indretningsarkitekten er klar med den endelige indretning af det lille badeværelse, men bliver udfordret da hun skal sætte spejlet op. Jesper Corfitzen saver brænde og stabler det dekorativt, men han er også klar med tips om stiklinger, beskæring af figenplanten og når også at montere de rigtige hjul til pallebriksen. Og så er får Sille også resultatet af den store radonmåling.
  • 00:0519.30Nyheder (G)
  • 00:20Travløb i Almindingen - Sæsonfinale - Thors Mindeløb (G)Direkte transmission fra dagens løb på verdens mindste travbane, som ligger midt i Almindingen.
  • 03:55Vild Med Dyr - Igler (G)Det bliver en bloddryppende oplevelse i AQUA i Silkeborg. Anna Louise Tranæs Didriksen skal bides af et sjældent dyr fra den danske natur. Et dyr der den dag i dag stadig bliver brugt til behandling af sår.
  • 04:30Nationalpark Thy (36:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Fra lade til landevej - Mekanik med blød hånd (8:12) (G)Den gamle Ford Taunus begynder mere og mere at ligne den bil, Ole havde i tankerne. I dette afsnit monteres flere større dele på bilen. Det sker ikke altid på den korrekte facon, men så er det godt at Ole har en blød hånd.

FM 2017: Tal svirrer gennem luften

Flere medier kommer i dag med bud på hvor meget det koster at holde Folkemøderne på Bornholm. Et regnestykke viser, at Folkemødet i 2016 kostede 48 millioner.
Fra på torsdag lægger Bornholm for sjette gang geografi til Folkemødet, der samler politikere, organisationer, medier og interesserede danskere til debatter og oplæg.

Og det betyder også en regning til skatteborgerne. I samarbejde med Avisen Kommunen har Efterforskerne på P1 kortlagt, hvor mange penge 208 offentlige instanser brugte på Folkemødet sidste år.

48 millioner kroner, lyder optællingen.

- Det er selvfølgelig et rigtigt stort beløb og reelt set er det kun en undergrænse på det, siger professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh til P1.

Beløbet vurderes at være en hel del højere, fordi mange af de 208 offentlige instanser ikke har gjort op, hvor meget arbejdstid deres medarbejdere bruger på Folkemødet.

Desuden er der flere offentlige institutioner, humanitære organisationer og partier, hvor det ikke har været muligt at få indsigt.

Øverst på listen ligger Bornholms Kommune, der betaler for Folkemødets sekretariat.

Dernæst kommer Hjemmeværnet, der blandt andet bruger penge på at indlogere frivillige. Men også på et hjemmeværnsfartøj, som det er muligt at besøge.

Fartøjet er nødvendigt, mener Hjemmeværnets civile chef, Bjarne Laustsen, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og udpeget af forsvarsministeren.

Avisen.dk skriver i dag at halvdelen af ovennævnte beløb - 24 millioner - i 2016 er gået til omkostninger for politiet.

Beløbet dækker både over mandskabstimer, transport, udstyr, indlogering og andre ting.

Ifølge tidligere PET-chef hans Jørgen Bonnichsen hænger de høje udgifter sammen med terrorrisikoen. Han peger på de seneste terrorangreb i Nice, Berlin og London som eksempler på, hvor simple midler der skal til for at skabe stor ødelæggelse. Derfor må danskerne vende sig til, at det her er blevet prisen på sikkerhed.

- Sikkerhed koster jo. Politifolk skal flyves ind, og de skal indlogeres på hoteller eller skibe. Det koster at sikre befolkningen, men det er svært at komme uden om. Det er desværre en nødvendighed med sådanne udgifter. Vi er i det næsthøjeste beredskabsniveau, og vi kommer ikke udenom, at de sidste to års terrorhændelser har givet en bevidsthed om, at Bornholm er et blødt mål med mange mennesker og beslutningstagere, siger den tidligere politi-chef og siger, at det især logistikken koster, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Avisen.dk.

Ifølge Berlingske kostede politiets tilstedeværelse tilbage i 2014 ellers blot 850.000 kroner for tre dage. I 2015 gæstede den kontroversielle islamkritiker Geert Wilders arrangementet, og det blev blandet brug som forklaring på, at udgiften til politiet på et år eksploderede til 26 millioner kroner. Men selv uden den hollandske parlamentariker forholdt udgiften til politi sig altså på samme niveau i 2016.

- Det er jo ret uhyggeligt med sådan en acceleration fra 2014. Men det er jo allerhøjeste grad med god grund, når man ser på terrorhistorien, siger Hans Jørgen Bonnichsen.