Næste udsendelse: 19:00 Ildsjæle på Gram Slot (G)

TV i dag

 • 18:30360 Hvordan synes du, Bornholm skal se ud om 12 år? Det diskuterer vores gæster i 360, med udgangspunkt i kommunalbestyrelsens strategioplæg for kommuneplan 2020. Borgmester Winni Grosbøll fortæller om visionerne bag.
 • 19:00Ildsjæle på Gram Slot (G)Det er fortællingen om spøgelsesslottet, der blev til et kulturelt og erhvervsmæssigt fyrtårn. I kraft af idérigdom, mod og lokal opbakning har ægteparret Sanne og Svend Brodersen revitaliseret ikke alene Gram Slot, men hele egnen.
 • 19:3019.30Nyheder
 • 19:49Vejret i morgen (G)
 • 19:50360 (G)Hvordan synes du, Bornholm skal se ud om 12 år? Det diskuterer vores gæster i 360, med udgangspunkt i kommunalbestyrelsens strategioplæg for kommuneplan 2020. Borgmester Winni Grosbøll fortæller om visionerne bag.
 • 20:15Stafetten - Thomas FrandsenThomas Frandsen er født og opvokset i Snogebæk. Han bor nu i Østermarie med sin kone. Thomas Frandsen har et lille flyttefirma men arbejder også som skolelærer. Sammen med sin kone har de butikken Fratida, som forhandler antik og livsstilsprodukter.
 • 20:40Mellem os
 • 21:08Vejret i morgen (G)
 • 21:10Helt ærligt - Hvem er bedst til fodbold? (4)Hvem er vi, alle os der bor i Hovedstadsregionen? Hvordan har vi det med maden, trafikken, motion, med jyske tilflyttere og i det hele taget med hinanden?
 • 21:35Helleristninger - bronzealderens billeder (G)Følg med på en rejse ind i helleristningernes magiske billedverden. Med udgangspunkt i Bornholmske helleristninger følger vi helleristningssporet til Sverige og rundt i Europa, med tråde til Egypten.
 • 22:0022Nyheder
 • 22:09Vejret i morgen (G)
 • 22:10360 (G)Hvordan synes du, Bornholm skal se ud om 12 år? Det diskuterer vores gæster i 360, med udgangspunkt i kommunalbestyrelsens strategioplæg for kommuneplan 2020. Borgmester Winni Grosbøll fortæller om visionerne bag.
 • 22:35Stafetten - Thomas Frandsen (G)Thomas Frandsen er født og opvokset i Snogebæk. Han bor nu i Østermarie med sin kone. Thomas Frandsen har et lille flyttefirma men arbejder også som skolelærer. Sammen med sin kone har de butikken Fratida, som forhandler antik og livsstilsprodukter.
 • 23:00Mellem os (G)
 • 23:30Helt ærligt - Hvem er bedst til fodbold? (4) (G)Hvem er vi, alle os der bor i Hovedstadsregionen? Hvordan har vi det med maden, trafikken, motion, med jyske tilflyttere og i det hele taget med hinanden?
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10360 (G)Hvordan synes du, Bornholm skal se ud om 12 år? Det diskuterer vores gæster i 360, med udgangspunkt i kommunalbestyrelsens strategioplæg for kommuneplan 2020. Borgmester Winni Grosbøll fortæller om visionerne bag.
 • 00:35Stafetten - Thomas Frandsen (G)Thomas Frandsen er født og opvokset i Snogebæk. Han bor nu i Østermarie med sin kone. Thomas Frandsen har et lille flyttefirma men arbejder også som skolelærer. Sammen med sin kone har de butikken Fratida, som forhandler antik og livsstilsprodukter.
 • 01:00Mellem os (G)
 • 01:25Flere sider af Erling Jepsen (G)Forfatter Erling Jepsen fortæller om sin bog "Hjertets dannelse".
 • 01:55FV19 - Valgaften - de bedste øjeblikke (G)
 • 02:35Månedens foredrag - Jens Svane Boutrup (G)Teaterchef Jens Svane Boutrup fortæller om Bornholms Teater og "Bornholmerkrøniken", der er teatrets nye store projekt.
 • 03:35Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Holstebro, Nibe, Svendborg, Holbæk, Horsens og Rønne.
 • 04:00Mellem os (G)
 • 04:30Helt i fisk - Fladfiskefiskeri (G)Der fiskes ikke meget efter fladfisk på Bornholm, men i dette afsnit giver Helt i Fisk-holdet sig i kast med et voldsomt populært fiskeri. I hvert fald populært i resten af landet. På molen i Hammerhavn jagtes de smækre spisefisk, og William ser ud til at have fundet sin hjemmebane.
 • 05:00Stafetten - Lotte Madsen (G)Lotte Madsen er født og opvokset i Næstved. Hun kom til Bornholm i 1992. Lotte Madsen var i 2007 med til at starte den private Vores Børnehave i Snogebæk.

KB: Nej til nye vindmøller på land

En lang debat i kommunalbestyrelsen endte med, at SFs ændringsforslag blev vedtaget. Det betyder, at nye vindmøller på land ikke er en del af fremtidens energi.
Anne Thomas, formand for Klima- og bæredygtighedsudvalget, indledte debatten med ordene:

- Vi har en plan om at blive CO2 neutrale i 2025, men vi har ikke fundet nogle muligheder for flere vindmøller på landjorden. Det er ærgerligt. På Center for Regional Turismeforskning siger de, at den brede del af turisterne tager det som et positivt signal, at man har vindmøller, men de tager det ikke som et positivt signal, hvis man skal sidde og kigge på dem. Dét syntes jeg, at man bør tænke på i debatten, lød det fra Anne Thomas, som afrundede med ordene:

- Jeg anbefaler, at vi stadig arbejder med at få vindmøller på land og undersøger de seks områder, som vi tidligere har udpeget som mulige til opsætning af vindmøller.

Ligeledes medlem af Klima- og bæredygtighedsudvalget, René Danielsson, havde dette indspark:

- Dansk Folkeparti har og vil være imod vindmøller på land, men selvom nogle på Christiansborg i en sen aftentime gav indtryk af noget andet, så vi er faktisk for klimaet. Og når jeg kigger på min app (Electricity Map) på min telefon, hvor man kan følge strømmen på Bornholm, så er vores energi allerede meget grøn. Derfor er det ikke nødvendigt med flere landvindmøller, men vi bør undersøge den nye teknologi, lød det fra René Danielsson.

At afvente den nye teknologi er der ikke tid til, i følge Thomas Thors (A):

- Socialdemokratiet mener, at vi bør rejse vindmøller på land. Der er sket voldsomt meget de seneste år og en af de bedste metoder til at sænke CO2 niveauet er, at opsætte vindmøller på land. Det er det bedste og det er det billigste. Vi er udmærket klart over, at nogle naboer bliver berørt, men meget tyder på, at muligheden for kompensation vil stige. Hvis vi vælger at gøre, som andre tænker her i salen, så gavner det jo ikke, at købe grøn energi andre steder - men vi må gøre vores egen indsats. Det er så vigtigt, lød det fra Thomas Thors (A)

Leif Olsen fra SF kom med en tilståelse:

- Jeg elsker vindmøller, men jeg stemmer imod. Nu siger Thors hvad vi kan gøre her på Bornholm, men det er ikke os, men Siemens og andre firmaer, som kan gøre noget ved opsætning af vindmøller. Vi kan gøre noget ved vores eget forbrug. Men - som René Danielsson siger - så er dette et forslag fra 2016, som vi afviste og der er ikke kommet nogle nye oplysninger, hvorfor det er lidt underligt at bringe op påny, men det må en ny kommunalbestyrelse jo godt, lød det fra Leif Olsen (F).

- Hvem gavner det, at vi opsætter vindmøller. Hvem tjener på det? det kunne jeg godt tænkte mig, at vide, spurgte Kirstine van Sabben (W).

- Det gør bornholmerne, håndværkerne og hele vores samfundsøkonomi. Det har vi belæg for, at kunne sige, lød svaret fra Anne Thomas (Å).

- Forestillingen om selvforsyning er ikke lig med Nordkorea, som SF mener. Vi er for og opsætningen af 12 vindmøller vil være et stykke af vejen, men vi vil helere satse på en kystnær havvindmøllepark, men lykkedes det ikke, at få pensionskasser og andre til at spytte i projektet, så går vi ind for vindmøller på land. Vi må gøre, hvad vi kan, lød det fra Morten Riis fra Enhedslisten.

- Store nye vindmøller skal stå ude i havet. Det vigtigste er den grønne retning, men da jeg ikke ser noget nyt i sagen, vil jeg stemme imod, lød det fra Bjarne Hartung Kierkegaard (K).

Fra Venstre lød der ros til formanden for Klima- og bæredygtighedsudvalget:

- Anne, Jeg vil gerne sige dig tak for din måde at tage og kvalificere debatten. Men vi bliver ikke CO2 neutrale, hvis man opstiller de her famøse vindmøller på land. Vi bliver neutrale med henblik på forbrugsstrøm, men ikke, hvis man tager færgetrafik og megen anden strøm med, lød det fra Carsten Scheibye (V).

- Jeg kan godt tælle og se, at der er tilslutning til Enhedslistens forslag om, at vi først skal undersøge en kystnær vindmøllepark, men hvad er tidshorisonten? Vi skal handle nu, lød det fra Anne Thomas (Å).

- Jeg er helt enig med Anne Thomas i, at solceller ikke er løsningen. For det er det ikke. det er en del af løsningen, lød det fra Leif Olsen.

- Hvis alle andre lokalområder gjorde som vi og ikke valgte den billigste og bedste løsning, hvordan ville verden så ikke se ud om lidt. Vi er et af de mest velhavende samfund og vi bør gøre noget, afrundede Thomas Thors (A).

Første ændringsforslag fra SF blev vedtaget og det betød, at vindmøller på land ikke er en del af løsningen for grøn og bæredygtig energi på Bornholm.

Forslaget lød:
El-produktion på Bornholm skal være bæredygtig og CO2-neutral
Det indarbejdes i BRKs indkøbspolitik, at man udelukkende køber bæredygtig el.
- At BRK arbejder målrettet på, at hele Bornholms energiforbrug, herunder også transport og erhverv også bliver bæredygtig.
- At energistrategien udvikles med to målsætninger:
1) Øget bæredygtig el-produktion uden landvindmøller.
2) Etablering af andre former for bæredygtig el-produktion på Bornholm.
- At der jævnfør kommunalbestyrelsens beslutning fra 2016 ikke udlægges nye områder til landbaserede vindmøller for nærværende.
- At der sikres mulighed for, at eksisterende landvindmøller kan renoveres og moderniseres.

For forslaget stemte Venstre, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og SF. Imod stemte Alternativet, Enhedslisten og Socialdemokratiet.